10 Ağustos 2016 Çarşamba

D.HEARST: BAE, DARBE TEZGAHÇILARINA PARA AKITTI


Darbeleri mazur gören veya gösteren herkesi kınıyor, darbecileri lanetliyoruz


BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ, TÜRKİYE’DEKİ DARBE TEZGAHÇILARINA PARA AKITTI

David Hearst (Middle East Eye internet sitesi baş editörü; İngiliz Guardian gazetesi eski dış politika başyazarı)
The Middle East Eye, 29.7.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Türk istihbaratına yakın bir kaynak, başarısız darbe teşebbüsünden evvel Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetiminin, sürgündeki el-Fetih lideri Muhammed Dahlan’ı ABD’deki Fethullah Gülen’le arasında bir aracı olarak kullanmak suretiyle Türkiye’de darbe tezgahlayanlarla işbirliği yaptığını Middle East Eye’a anlattı. 
[Z.T.K. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için Dahlan hakkında kısa bir bilgi vermek isterim. Gazze’deki eski güvenlik şefi olarak Filistinli direniş hareketlerine kan kusturan İsrail ve Mısır istihbaratına en yakın kişiydi. 2006’da Filistinlilerin %60’ın üzerinde bir oyla seçtiği Hamas hükümetini 2007’de devirmek üzere harekete geçeceği bir sırada Hamas atik davranarak onu ve bütün adamlarını Gazze’den çıkarmıştı. Filistin’in eski lideri Yaser Arafat’ın ölümünde parmağı olduğu iddiası var. Geçtiğimiz yıllarda Filistin lideri Mahmud Abbas’la da arası açıldı ve 2011’de BAE’ye gitti. Hamas’a karşı 1990’lı yıllardan beri uyguladığı “sürek avı”yla ve İslami hareketlere karşı baskı metotlarıyla nam salan Dahlan, BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed en-Nahyan’ın güvenlik müsteşarı olarak Müslüman Kardeşler’le bölgesel ve küresel mücadelede ve hareketin Arap ülkelerinde bastırılma girişimlerinde önemli bir rol oynadı. Mısır cumhurbaşkanı Sisi'nin de yakın iş tuttuğu isimlerden. BAE, Mısır, Ürdün ve İsrail bir süredir Filistin lideri Mahmud Abbas’ı devirerek yerine Dahlan’ı geçirme hazırlığı yapıyor. “Arapların en karanlık adamı” olarak nitelendirilen Dahlan, “Arap Baharı” sonrası bölgede oynanan birçok kirli oyunun ve karşı-devrimlerin içinde. Mısır, Libya ve Yemen'deki kanlı süreçlerde ve ayrıca 2013’ten beri Türkiye’deki hükümetin devrilmesi için yürütülen çabalarda hep parmağı var.] 
Dahlan’ın darbeden evvelki haftalarda darbeyi planlayanlara para yolladığı ve ABD’deki Filistinli bir işadamı üzerinden (…) Gülen’le irtibata geçtiği iddia ediliyor.
Dahlan’a yakın bu işadamının kimliğini MİT’teki görevli biliyor.
Sky News Arapça ve el-Arabiya televizyon kanallarının da aralarında bulunduğu Dubai merkezli pan-Arap çizgideki medya kuruluşları, 15 Temmuz gecesi boyunca Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve iktidardaki AKP’ye karşı darbenin başarılı olduğu yönündeki yayınlarını sürdürdü.
Hatta bir ara BAE’nin etkisi altındaki medya kuruluşları Erdoğan’ın ülkeden kaçtığını bile iddia etti. Ama sözkonusu medya kuruluşlarının darbede doğrudan bir dahli olup olmadığına dair bir bilgi yok.
BAE yönetiminin darbeyi kınayıp Erdoğan’ı Türkiye’nin meşru cumhurbaşkanı olarak desteklediğini açıklaması tam 16 saat sonra geldi, yani Suudi Arabistan’ın açıklamasından da 1 saat sonra.
Middle East Eye’a konuşan kaynağa göre BAE, bundan sonra Dahlan’la arasına bir mesafe koymaya çalıştı.
Sosyal medyada BAE’nin “Dahlan’a öfkeli” olduğu haberleri yayıldı. Kısa süre sonra da BAE’yi terk etmeye zorlandı ve şu anda Dahlan’ın Mısır’da olduğu anlaşıldı. [Z.T.K. Bunun kesinlikle masum bir gidiş/“kovulma” olduğunu zannetmiyorum. Muhtemelen yeni bir görev için, mesela Mısır’ın FETÖ’cülere kapılarını açmasını organize etmek veya “B planı”ını hayata geçirtmek veya yeni bir tezgah tertiplemek üzere yollanmış ve BAE’nin mesafe koyduğu süsü verilmiş olabileceği kanaatindeyim. BAE, Dahlan kadar fesat, komplocu ve karanlık bir adamı hiçbir yerde bulamaz. Son beş yıldır Ortadoğu’daki, daha evvel de Filistin’deki kirli işlerin birçoğunun altından Dahlan ve adamları çıkmaktadır…] 
Dahlan, Gazze ve Batı Şeria’dan sürgün edilen el-Fetih hareketinin eski bir lideri. Abu Dabi veliahtıyla çok yakın ilişkileri var. Dahlan’ın Ortadoğu’nun dört bir yanında yürütülen operasyonlarda BAE parasının akıtılması ve irtibatların sağlanmasında bir aracı olarak kullanıldığı iddia ediliyor.
BAE, Ürdün ve Mısır’ın Dahlan’ı Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın halefi olması için desteklediğini mayıs ayında haber yapmıştık. [Z.T.K. Daha evvel tercüme ettiğim bu habere http://ortadogugunlugu.blogspot.com.tr/2016/07/hearst-filistin-liderini-devirmek-icin.html linkinden ulaşabilirsiniz.]
Yine Libya’da iç savaşı kışkırtma girişimleri de Dahlan’la irtibatlandırılıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin bir zamanlar yakınındaki müdürlerden olan Abbas Kemal’in sızdırılan tapelerinden birine göre, Dahlan ve ona eşlik eden 3 kişi özel bir jetle gizlice Libya’yı ziyaret edeceklerdi.
Kemal, bu tapede, askeri bir yetkilinin Dahlan’ın Libya havaalanını gizlice terk etmesini sağlamasını tavsiye ediyor ve diyor ki, Dahlan “bütün hareketlerini takip eden BAE’nin emirleriyle” seyahat ettiğinden çoktandır Mısır yönetimi için bir problem oluşturmaya başladı.
Darbe teşebbüsünün başarısızlığa uğramasından bu yana BAE’liler Ankara’yla ilişkileri tamir etmeye çalışıyorlar. Bu bağlamda Dubai Uluslararası Havalimanı’nda iki Türk generali darbeyle bağlantıları olduğu şüphesiyle gözaltına aldılar. Afganistan’daki Türk Görev Gücü’nün komutanı Tümgeneral Mehmet Cahit Bakir ve Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Şener Topuç’u sınırdışı ederek Ankara’ya yolladılar.
BAE, Erdoğan’ın giriştiği Türk ordusundaki temizlik harekatından sonra bu girişiminin ters tepmesinden çok daha fazla korkuyor.
Meseleyi iyi bilen bir kaynak Middle East Eye’a şunları söyledi: “Erdoğan’ın artık tam güç sahibi olduğunu hissediyorlar. Onu şahsen sevmiyorlar ve kendilerinden intikam almaya çalışacak biri olarak görüyorlar. Erdoğan’ın içerideki pisliği temizlemesinden sonra sıranın darbeyi destekleyen dışarıdaki ülkelere geleceğini düşünüyorlar.”
(…)
Dahlan’ın darbeden evvel ABD’deki Filistinli bir işadamıyla konuşmalarının ifşa olması, Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusunda Washington’a baskıların artmasına yol açabilir.
(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder