29 Mayıs 2017 Pazartesi

S.ATTKISSON: PENTAGON’UN “HAYALİ ASKERLER”LE BAŞI DERTTE



PENTAGON’UN “HAYALİ ASKERLER”LE BAŞI DERTTE

Sharyl Attkisson (Emmy ödülü almış kıdemli araştırmacı gazeteci, “Full Measure” adlı haber programı sunucusu)
The Daily Signal, 24.4.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Onlarca yıldır savaşlarla yıkıma uğramış Afganistan’ı yeniden inşa için 2002’den bu yana Amerikan vergi mükelleflerinin cebinden çıkan milyar dolarlar sarf edildi. Bu paraların çok büyük bir kısmı Afgan askeri ve polisine gitti. Ancak bu birliklerin birçoğunun var olmadığı ortaya çıktı. Amerikan halkının vergilerinin nasıl “hayali askerler” için çarçur edildiğini araştırıyoruz.
Bu konuyu araştıran müfettiş John Sopko’yla yaptığımız röportajı ilginize sunuyoruz.

“Hayaletler” diyerek kimlere atıfta bulunuyorsunuz?
Gerçekte var olmayan veya birden fazla kimlik kartı bulunan ve bizim –yani ABD’nin ve uluslararası toplumun– maaşlarını ödediği Afgan polisler, askerler, sivil memurlar.
(…) Haziran 2016’da Afgan askeri ve polisinin sayısı tahminen 319.595 idi. Ancak bir Afgan yetkilinin Associated Press’e verdiği beyanata göre, gerçek rakam “içerideki en uygun tahminler”e göre “yaklaşık 120.000.”

Bu apaçık bir sahtekârlığa işaret ediyor.
Kesinlikle. Büyük bir sahtekârlık. Komutanlar veya generaller veyahut diğer üst düzey yetkililer bu hayaletlerin maaşlarını ceplerine indiriyor. (…) Bu şekilde uçup giden para yüz milyonlar.
(…)
Sadece maaşlar da değil. Öğrenci sayısına göre okullara fonlar ayırıyoruz. Yani öğrenci sayısını şişirirseniz daha fazla para alırsınız. Hayali askerlerin ve polislerin postalları, yiyecek içeceği ve lojistiği de buna dâhil.
(…)

ABD parmak izi, fotoğraf ve kan grubunu alarak Afganistan’da yeni bir biyometrik sistem uyguluyor. Afgan polisinin %95’i ve askerinin %70-80’i kayıt altına alındı. (…) Pentagon’un beklentisi, temmuz ayında tek tek her asker ve polisin varlığının teyidi işlemlerini bitirilmesi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder