2 Ağustos 2017 Çarşamba

P.COCHRANE: KÖRFEZ KRİZİ VE DOĞALGAZ: KATAR NİÇİN ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR?



KÖRFEZ KRİZİ VE DOĞALGAZ: KATAR NİÇİN ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR?

Paul Cochrane (2002’den beri Beyrut’ta yaşayan serbest gazeteci; yazıları başta Reuters, Money Laundering Bulletin, Accountancy Futures, Commercial Crime International, Petroleum Review ve Jane’s gibi 70’i aşkın gazete, dergi, haber ajansı ve haber sitesi tarafından yayınlanmaktadır)
Middle East Eye, 7.7.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Katar belki iktisadi abluka altında ama 4 Temmuz’da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretimini %30 artıracağını ilan ederek elindeki bir kozu öne sürmüş oldu.
(...)
Bu, Suudi Arabistan’a bir darbe mi?
Katar’ın bu kararıyla petrolden doğalgaza doğru küresel kayışta bölgesel müdahilliği/tehlikeleri artırıp artırmadığı konusunda farklı fikirler var. 
Doğalgaz değil petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan ve BAE, Doha’nın üretimini aşık atmakta zorlanacak.
LNG petrole kıyasla daha temiz bir yakıt olarak görülüyor. Çin, Hindistan ve Güney Kore gibi büyük ekonomiler çevre kirliliğini azaltmak için enerjide kömürden doğalgaza geçmekteler.
İngiltere merkezli enerji müşavirlik firması SyEnergy müdürü Claudio Steuer diyor ki “Doğalgaz, önümüzdeki 25 yılda sürdürülebilir uzun vadeli başarı şansına sahip tek fosil yakıt olduğundan bu sadece Körfez’deki mevcut gerginlikleri arttıracaktır... Petrol fiyatları ve talebi düştüğünden iktisadi güç yavaş yavaş petrol zengini ülkelerden doğalgaz ve LNG zenginlerine doğru kayıyor. Bu oyun, Ortadoğu’da siyasi ve iktisadi güç dengesini değiştiriyor.”
Petrol fiyatları Suudi Arabistan ve BAE’nin bütçelerini dengeleyebilmesinde kilit konumda. Uluslararası Finans Enstitüsü’ne göre, 2017’de hesaplarını dengelemek için Suud ve BAE’nin hedeflediği petrol fiyatı sırasıyla varil başına 90 ve 60 dolar olması lazım.
Asya pazarı, enerji ihracatı için Katar ve Suudi Arabistan arasında bir savaş alanı olarak görülüyor.
(...)
Aralık 2016’da Rusya, Suudi Arabistan’ı geçerek dünyanın en büyük petrol üreticisi haline geldi. Moskova, dünyanın en büyük petrol ve üçüncü en büyük LNG ithalatçısı olan Çin’deki pazar payını genişletiyor.
Katarlı enerji uzmanı Naser Tamimi, “2011’de Suudi Arabistan Çin’deki petrol piyasasının %20’sini elinde tutuyordu, ama 2017’nin ilk 5 ayında bu oran %11’e kadar düştü. Eski pazar payına yeniden erişebilmesi zor, hatta imkansız” diyor.

(...)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder