2 Ağustos 2017 Çarşamba

J.CASSIDY: RUSYA SORUŞTURMASI SONRASI ABD NELER YAPMALI?


RUSYA SORUŞTURMASI SONRASI ABD NELER YAPMALI?

Joseph Cassidy (Woodrow Wilson Uluslararası Bilim Merkezi’nde mülteciler ve insani meseleler, insan hakları ve çoktaraflı diploması konularına odaklanan araştırmacı)
Just Security, 21.7.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

[Z.T.K. Rusya’nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahalesi iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmanın başına getirilen eski FBI başkanlarından] özel savcı Robert Mueller bir aşamada soruşturmasını tamamlayacak. Suç işlendiğini tespit ederek yasal işlem başlatabilir, başka işbirlikçilerin ismini ortaya atabilir, görevi kötüye kullanmaktan dava açılması kararı verebilir veya herhangi bir kanuni işleme mahal olmadığını sonucuna varabilir.
Sonuç her ne olursa olsun, Amerikalıların önemli bir kısmının verilen karara katılmaması muhtemel görünüyor. Bazıları 2016 seçimlerine Rus müdahalesiyle ilgili haberleri yakından takip etmiyor. Hem Sağ hem de Sol kesimden bazıları ise sadece kendi yandaş medya kaynaklarından beslendikleri için soruşturulan gelişmelerle ilgili yanlış görüşlere sahip olacaklar. Bazıları Mueller’ın kararını, istihbaratını ve siyasetini sorgulayacak. Halkın sokağa dökülüp protesto gösterisi yapması muhtemel. Hatta şiddet olayları dahi baş gösterebilir.
Dolayısıyla Mueller’ın yürüttüğü soruşturma kadar, hatta belki ondan da önemli olan husus, soruşturma sonucunda neler yaşanacağı. Mueller’ın bulgularına tepki olarak ülkemiz ya kenetlenecek ya da mevcut çatlak daha da derinleşecek. Hepimizin görmek istediği altı şey şunlar:
[Z.T.K. Yazar bundan sonra kendince yapılması gereken şeyleri uzun uzun aşağıdaki başlıklar altında anlatmış. Anlamlı ve idealist ümitler. Ama çoğu gerçekleşmeyeceğinden çevirmekle vakit kaybetmek istemedim doğrusu. Sadece mevcut tabloyu değerlendirdiği kısımları yukarıda ve aşağıda tercüme ettim. Yazının tamamını https://www.justsecurity.org/43375/part/linkinden okuyabilirsiniz.]
Şeffaflık ve doğruluk
(…)
Hukuki reform
(…)
Demokratik seçim sürecimizin altını oymaya çalışan Amerikalıların akıbetleri
(…)
Dış aktörlerin akıbetleri
(…)
Milli Savunma
(…)
Vatanperverlik ve milli birlik
2016 seçimleri, ABD’nin derin siyasi bölünmüşlüğünün moral bozucu bir hatırlatıcısıydı. İster Demokrat olsun isterse Cumhuriyetçi, çok fazla sayıda Amerikalı bir siyasi “takım”ı tuttu ve sorgusuz sualsiz destekledi. Vatandaşlar arasında heyecanlı bir tartışma ortamı olması gereken seçimler daha ziyade düşmanlar arasında bir ölüm müsabakası gibiydi.

(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder