2 Ağustos 2017 Çarşamba

J.FEFFER: TRUMP, İRAN’LA BİR ÇATIŞMANIN YAKLAŞTIĞINI GÖSTERİYOR



TRUMP’TAN GELEN TÜM İŞARETLER İRAN’LA BİR ÇATIŞMANIN YAKLAŞTIĞINI GÖSTERİYOR

John Feffer (Foreign Policy In Focus başkanı)
Foreign Policy in Focus, 21.6.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

NOT: Aşağıdaki yazı İran’la çatışmanın ipuçlarını uzun uzun ele alıyor. Ancak bu kısımları atlayıp sadece çok önemli gördüğüm en son bölümü tercüme ettiğimi belirtmek isterim. Yazının tamamını İngilizcesinden okumak için TIKLAYINIZ.

(…)
Donald Trump, Suudi Arabistan ziyaretinde İslam’la ilgili birkaç iyi şey söylediğinde ABD’deki liberaller rahat bir nefes aldılar. En azından Trump, yeni başkan başdanışmanlarından Steve Bannon’un “kâfirlere karşı yeni haçlı seferi” söylemini takip etmeyecekti.
Trump dedi ki “Bu, farklı dinler, farklı mezhepler veya farklı medeniyetler arasında bir savaş değildir. İnsan hayatını yok etmeye çalışan barbar suçlular ile bunu korumaya çalışan tüm dinlerden iyi insanlar arasındaki bir savaştır. Bu, iyi ile kötünün savaşıdır.”
Daha geniş çaplı bir dini çerçeveyi reddetse dahi Trump farklı bir tür savaşı kucakladı: medeniyet içi çatışma. Sünniler ve Şiiler arasındaki savaş hatları Ortadoğu’nun dört bir yanında daha da belirginleşti ve Trump bu kargaşaya Sünniler safında girdi. Ama öyle herhangi bir Sünni safında da değil, Suudi Arabistan’ın temsil ettiği Sünni İslam’ın en uç Vehhabi versiyonu safında…
Açık konuşalım: Trump aşırıcı Sünnilerin safında durarak doktrinel bir açıklama yapmış olmadı. O, İslam hakkında hiçbir şey bilmez ve herhangi bir şey öğrenmekle de ilgilenmez. Buradaki mesele güçle ilgili, yani Ortadoğu’yu kim kontrol edecek meselesi.
Ancak geçmişte ABD, muazzam saflığı ve tecrübesizliğiyle Ortadoğu’da sahadaki sonuçları kontrol edebileceğini düşünmüştü. Bugünse bu safderunluk ve toyluk, Trump’ın İsrail’in arkadan iteklemesiyle öylece Suudi liderliğinin peşinden gittiği saldırganca bir cehalete dönüştü. Bu şekilde ABD İran’la bir savaş doğru sürükleniyor.
Ama durun, aslında Donald Trump’ın kendisi de bu sonucu bekliyor ve istiyor.
Daha 2013’te bakın Trump ne demişti: “Biz önünde sonunda İran’la savaşa gireceğiz; çünkü bizim insanlarımız onların ne haltlar karıştırdığını bilmiyor. Bu yönetimin ve başkanımızın [Z.T.K. Obama’yı kastediyor] yaptığı her şey bir fiyaskodur.”

Donald Trump’ın bu denli önsezileri güçlü olduğunu kim biliyordur? Başkan en azından bir açıdan yüksek performansını ispatladı: kendi kendini yaratan kehanet.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder