2 Ağustos 2017 Çarşamba

J.L.SHAPIRO: AMERİKAN YAPTIRIMINA UĞRAYANLAR EKSENİ



AMERİKAN YAPTIRIMINA UĞRAYANLAR EKSENİ

Jacob L. Shapiro (Geopolitical Futures Analiz Direktörü)
Geopolitical Futures, 28.7.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Albert Einstein’ın cinnet tanımı, tekrar tekrar aynı şeyi yapmak ve fakat her seferinde farklı bir sonuç beklemektir. Ocak 2002’de dönemin Amerikan Başkanı George W. Bush, [her sene yapılan] Birliğin Durumu konuşmasında Irak, İran ve Kuzey Kore’yi –herkesin malumu olduğu üzere– şer ekseni ilan etmişti. Bu hafta Kongre’den geçen Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları genişleten bir kanunla ABD, “şer ekseni”ni fiilen “yaptırıma uğrayanlar ekseni” olarak değiştirdi. Tek fark, suçlular listesinde Irak’ın Rusya’yla yer değiştirmesi oldu. Ancak eğer ki ABD, bu defa farklı sonuçlarla karşılaşmayı umuyorsa, kısa süre sonra bu beklentisinde ne denli yanıltılmış olduğunu bizzat öğrenecek.
(…) Yaptırım kararının gerek Temsilciler Meclisi’nde gerekse Senato’da ezici bir çoğunlukla geçmesi nedeniyle Başkan Donald Trump’ın bunu veto edebilmesi mümkün görünmüyor.
(…) 2009’de güncellenip Peterson Uluslararası İktisat Enstitüsü tarafından yayınlanan bir çalışma, 174 örnek olayı inceliyor ve yaptırımların toplamda %34’ünün kısmen başarılı olduğu sonucuna ulaşıyor. Başarı oranı hedefe bağlı olarak değişiyor. Hedef, siyasi mahkûmların salınması gibi makul ve sınırlıysa başarı oranı %50’ye kadar ulaşıyor. Ama eğer ki hedef, rejim değişikliği veya önemli siyasi reformların yaptırılmasıysa başarı oranı sadece %30’da kalıyor.
Uzun lafın kısası, dış politika hedeflerini başarma konusunda yaptırımlar, bu çalışmaya göre örnek olayların 2/3’sinde etkisiz. Diğer tedbirlerin yanısıra yaptırımlar, bir ülkeyi bir adımı atmamaya teşvikte güçlü birer araç olabilir, ama kendi başlarına başarıları çok nadirdir ve hatta durumu daha da kötü hale sokabilir.
Yaptırımlar realiteyi değiştirmeyecek
(…) Yaptırım kapsamındaki üç ülkeden en çok dikkati çeken (…) Rusya oldu. Ancak kanunun temel amacı İran’a karşı yeni yaptırımlar koymaktı, Kuzey Kore’de buna eklendi.
(…)

[Z.T.K. Yeni yaptırımların uygulanacağı her üç ülkede de bunun niçin başarısızlığa uğrayacağını ayrıntılı bir şekilde ele alan yazının kalan kısmını tercüme etmedim. Konuyla ilgilenenler yazının tamamını https://geopoliticalfutures.com/the-axis-of-the-sanctioned/ linkinden okuyabilirler.]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder