16 Kasım 2017 Perşembe

R.J.HEYDARIAN: BİR SÜPER GÜÇ İŞTE BÖYLE İNTİHAR EDER



BİR SÜPER GÜÇ İŞTE BÖYLE İNTİHAR EDER

Richard Javad Heydarian (Asya jeopolitiği ve ekonomisi uzmanı olup çok çeşitli basın-yayın organları için makaleler kaleme alıyor; daha evvel De La Salle ve Ateneo De Manila üniversitelerinde siyaset bilimi öğretim üyesi ve Filipinler Temsilciler Meclisi siyasi danışmanıydı. How Capitalism Failed the Arab World: The Economic Roots and Precarious Future of the Middle East Uprisings” ve “Asia’s New Battlefield: US, China, and the Struggle for Western Pacifickitaplarının da yazarı)

Washington Post, 13.11.2017

 

Tercüme: Zahide Tuba Kor

 

NOT: Lütfen kaynak göstermeden tercümenin bir kısmını veya tamamını kullanmayınız, alıntılamayınız, yayınlamayınız. 

 

Amerikan Başkanı Donald Trump’ın ilk resmî Asya gezisinde ABD’nin bölgede on yıllardır devam eden hegemonyasının hızla aşındığı acı verici bir şekilde alenen görülmüş oldu.

Bu kısmen, “Asya Asyalılarındır” sloganıyla 21. yüzyılda yeni bir bölgesel düzen çağrısı yapan Çin’in hızlı yükselişinin yapısal bir yan ürünü. (…)

Ama aynı zamanda çalkantılı Trump yönetiminin Asya’daki Amerikan pozisyonuna yıkıcı etkisinin de bir yan ürünü. Bölgedeki hem müttefikler hem de rakipler Trump’ın “önce Amerika” sloganıyla ifadesini bulan yeni-izolasyoncu dış politikasından telaşlandılar. Gece yarısı Twitter’dan çektiği nutukları, liberal uluslararası düzene sürekli saldırıları ve Trans-Pasifik ortaklığı ticaret anlaşmasını bozma girişimi hep bir araya geldiğinde ABD’yi bazı en yakın müttefiklerinden bile tecrit etmiş oldu.

Bu senenin başında ABD’nin bölgedeki kilit ortaklarından birinin bir yetkilisinin bana söylediği gibi “Acaba süper güçler böyle mi intihar ederler?” Görünen o ki cevap evet.

Her ne kadar ABD, en yakın rakiplerine askerî olarak önemli bir fark atmayı sürdürse de bu yüzyılı tanımlayan temel savaşı yavaş yavaş kaybediyor: ticaret ve yatırım [savaşını]. Bu arada Çin, büyük bir gayret ve hevesle dünyayı kendi hayalindeki gibi şekillendirmekle meşgul. Olayların sürreal dönüşüyle birlikte komünist bir rejim şimdilerde küreselleşmenin ve çok-taraflı diplomasinin umulmadık hamisine dönüştü.

(…)


ABD ve müttefiklerinin elle tutulur ekonomik alternatiflerinin bulunmadığı bir ortamda bölgede giderek artan sayıda devletin Pekin’in iktisadi saldırısını kabullenmekten başka bir seçeneği yok. Tehlikede olan sadece Amerikan hegemonyası da değil. Küçük devletlerin özerkliği ve Asya’daki kurallara dayalı düzenin varlığı da tehlike altında.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder