8 Kasım 2017 Çarşamba

D.IGNATIUS: SUUDİ VELİAHTIN SON DERECE RİSKLİ GÜÇ GÖSTERİSİ




David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 5.11.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

NOT: Lütfen kaynak göstermeden tercümenin bir kısmını veya tamamını kullanmayınız, alıntılamayınız, yayınlamayınız. 

(...)
Pazar günü irtibata geçtiğimiz önde gelen bir Suudi işadamı dedi ki “O [Z.T.K. yani Veliaht Prens Muhammed bin Selman] yeni bir Suudi Arabistan yaratmakta.” Yolsuzlukla mücadele kampanyasının, kadınların araba sürmesine izin veren ve dinî polise sınırlama getiren kraliyet kararnamelerinin de aralarında olduğu diğer agresif ve tartışmalı adımların akabinde geldiğine dikkat çekti.
İşadamı “Bu son derece riskli” dedi; zira şu anda Muhammed bin Selman hem üst düzey prenslere hem de dindar muhafazakârlara aynı anda meydan okuyor. Veliaht prensin liberalleşme çabalarına güçlü bir destek veren işadamı, “aynı anda çok fazla savaş vermesi”nden ise endişeli.
Tutuklananlar arasında, –geleneksel olarak kabile güçlerinden müteşekkil bir silahlı kuvvet olan– Suudi Kraliyet Muhafızlarının başı ve bir önceki kralın oğlu Prens Mitab bin Abdullah da var. Suudi işadamı dedi ki “Milli Muhafızlar, kraliyet ailesi içindeki dengenin bir parçasıydı. Veliaht prens şimdi bu dengeyi bozuyor. O sonuna kadar savaşabilecek bir dev.”
Görünen o ki Muhammed bin Selman, –kraliyet ailesi içindeki yavaş ve zamanla katılaşmış bir uzlaşma sürecini içeren– geleneksel yönetişim sistemini kasıtlı olarak dağıtıyor. Bunun yerine genç prens, yürütme gücünü eline geçirip kendi gündemini dayatmak için bunu agresifçe kullanıyor.
Bu değişim sürecinin ileri atılım içeren yüzü geçen hafta devreye girdi; Muhammed bin Selman dünyanın dört bir yanından teknoloji ve iş dünyası liderlerini bir araya getiren bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Cumartesi günkü tutuklamalar, bu geleceğe dönük kadife eldivenin içindeki demir yumruğu göstermiş oldu.
(...)
Muhammed bin Selman, genç Suudileri cezbedebilecek popüler bir hedefi seçmiş görünüyor. Yolsuzluk, nesillerdir Suudi Arabistan’ı güçten düşürüp zaafa uğratmakta, kraliyet hazinesini tüketmekte ve veliaht prensin yapmak istediği modernleşmeyi engellemekte [Z.T.K. “Arap Dünyasında Yolsuzluk Sorunu” başlıklı çok önemli bir makalenin tercümesini okumak için TIKLAYINIZ]. Muhammed bin Selman, eski prenslere karşı, yeni bir kraliyete özlem duyan genç Suudileri harekete geçirebileceği kumarını oynuyor. Dinî müessesenin de elitlerin tasfiyesini destekleyeceği ümidinde.
Pazar günü irtibat kurulan bir Suudi siyaset uzmanı da dedi ki “Yalaktan beslenen çevreyi kapatıyor. 10.000 paydaş [Z.T.K. Suudi prensleri kastediyor] yerine şimdi artık sadece birkaç paydaş olacak.”
(...)
(...) Muhammed bin Selman, 2015’te vefat eden Kral Abdullah’ın idari kadrosunu da paramparça etmiş durumda. (...) eski kralın iki oğlunun yanısıra, dönemin Kraliyet Divanı eski başkanı ve aslında fiili başbakan konumundaki Halid Tuveyciri de tutuklandı.
Reform söylemine eşlik etse de bu hafta sonu yaşanan tasfiye, Çin gibi otoriter rejimlerin yaklaşımına benziyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de parti ve ordu liderlerinin bir neslini makamlarından indirmek ve geçtiğimiz dönemde Çin devlet başkanlarının benimsediği kolektif liderlik tarzını değiştirmek için benzer bir yolsuzlukla mücadele teması kullanıyor. [Z.T.K. Ignatius'un Çin'le ilgili yazısının tercümesi için TIKLAYINIZ]
Muhammed bin Selman, Amerikan Başkanı Trump’ın ve beyin takımının güçlü desteğiyle cesaretlenmiş durumda; zira bu ekip, Suudi veliahtı, kafa dengi bir statüko bozucu olarak görüyor, ne de olsa o da  [Trump gibi] zengin bir iş adamı ve popülist bir ihtilalci...
Ekim ayında Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in Riyad’a özel bir ziyaret gerçekleştirmesi bir tesadüf olmasa gerek. İki prensin geceler boyu sabah saat 4’lere kadar uyanık kaldıkları, birbirlerine başlarından geçenleri anlatıp stratejiler planladıkları söyleniyor.

Muhammed bin Selman, “Suud’un Trump”ı olarak nitelenmekten muhtemelen kıvanç duyacaktır. Ama gerçek rol modeli, Xi ve onun yolsuzlukla mücadele güç gösterisi olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder