8 Kasım 2017 Çarşamba

D.IGNATIUS: ÇİN LİDERİ Şİ CİNPİNG ZANNETTİĞİNİZDEN ÇOK DAHA ZAYIF





David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 26.10.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

NOT: Lütfen kaynak göstermeden tercümenin bir kısmını veya tamamını kullanmayınız, alıntılamayınız, yayınlamayınız. 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ekim ayında yapılan 19. Komünist Parti Kongresi’ndeki hâkimiyeti o denli kapsamlı ve mutlaktı ki Amerikan Başkanı Trump onu bir “kral”a benzetti. Ama bazı Çinli uzmanlar, Şi’nin, gücünü aşacak şekilde fazlaca yayılıp yayılmadığını merak ediyorlar.
(…) Şi’nin güç konsolidasyonu, yakın geçmişteki seleflerinin kolektif liderlik tarzını neredeyse ortadan kaldırıp daha evvel sadece Mao Zedong ve Deng Xiaoping’in doldurduğu “Çin halkının ilahı” konumuna sıçradı. “Şi Cinping felsefesi” şimdilerde Çin’de “yeni çağ”a rehberlik edecek düşünce olarak göklere çıkarılıyor.
Şi’nin parti yönetiminin zirvesine çıkışı, Çin konusunda önde gelen danışmanlık şirketlerinden Pamir Danışmanlık’ın özel bir raporunda özetlenmiş. Buna göre, Şi’nin yönetimdeki ilk 5 yılında, yolsuzlukla mücadele seferberliği altında 1,53 milyon parti üyesi hizaya sokulmuş; 440’ı bakanlık veya valilik makamından ve 43’ü Merkez Komite’den (oran olarak Merkez Komite’nin %11,4’üne tekabül ediyor) olmak üzere toplamda 278 bin kişi hakkında dava açılmış.
Şi, Çin ordusunda da tasfiyelere gitti. Pamir’in hesaplarına göre, 13 bin subay görevinden alındı ve 50’den fazla general yolsuzluktan hapse atıldı. Görevden alınan generaller yerine Şi, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun genelkurmay başkanlığı ile kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlıklarına yeni isimler atadı. Yeniden şekillenen bu kuvvetin mensupları, şimdilerde Komünist Parti’nin yeniden oluşturulan Merkez Komite’sinin yaklaşık %20’sini teşkil ediyor.
Şi, parti liderliğinin en üst kadrosundaki hizip savaşında da baskın çıkıyor. Pamir’in tahminine göre, Politbüro’nun 25 üyesinden 17’si Şi’nin müttefiki. Yine Politbüro’nun 7 kişilik Daimi Komite’sinden 4’ü Şi’nin hizbinden. Onlarca yıldır ilk kez liderlik, parti sekreteri olarak ikinci beş yıllık görev süresini tamamladıktan sonra Şi’ye kimin halef olacağının işaretlerini vermedi; bu da Çin liderlerinin görev süresini 10 yılla sınırlayan teamülü göz ardı edebileceğini salık veriyor.
Trump, Şi’yi kafa dengi görüyor olmalı. (…)
Peki, otoritesi bu denli geniş kapsamlı bir lider için işler nasıl ters gidebilir? Önde gelen birçok uzmana göre, Şi’nin hâkimiyeti o denli külli ki bu durum kendi içinde bir zaafı da barındırıyor. Çin ekonomisini ve dış politikasını o denli bütünüyle elinde tutuyor ki herhangi bir aksaklıktan doğrudan kendisi suçlanacak. Daha da önemlisi, Şi’nin güç gösterisi, Mao’nun kült kişiliğinin verdiği zararı unutmayan daha yaşlı kuşak Çinlileri endişelendiriyor olabilir.
Obama yönetimi sırasında Amerikan Dışişleri Bakanlığının Asya politikalarını yürüten ve 19. Komünist Parti Kongresi’ni izlemek üzere Pekin’e gitmiş olan Kurt Campbell, bu durumu şöyle açıklıyor: “Konfeti yağmuru altında, tek adam yönetiminin kaprisliliği ve acımasız gerçekliklerini hatırlayan Çin’in bazı yaşı ileri liderleri arasında rahatsız edici bir kaygı var”.
Acaba diğer üst düzey Çinli liderler Şi’yi sorgulamaya cesaret edebilecek mi? Uzmanlar, Şi’nin uzun konuşması sırasında eski devlet başkanı Jiang Zemin ve başbakan Zhu Rongji’nin ekseriyetle duygu ve düşüncelerini açık etmeyen bir duruş sergilediklerini not düşüyorlar. Büyük hürmet duyulan, 100 yaşındaki, Mao’nun eski sekreteri Li Rui ise kongreye katılmadı. Li, Kültür Devrimi sırasında ızdırap çekmiş ve Mao sonrası kolektif liderliğin kurumlarını şekillendirmeye yardımcı olmuş bir isim.
Şi’nin muhalefetten duyduğu endişenin sinyalleri, belki de kısa süre evvel hazırlanmış bir parti içi belgeyle verildi; konuya vâkıf bir kaynağa göre, bu belge parti liderliğinin, komünist tarihinin, geleneksel Çin kültürünün ve milli kahramanların eleştirilmesine karşı uyarıda bulunuyor. Bir anlamda bu, Şi’nin eleştirilmesinin yasaklanmasını ima ediyor.
Şi’nin ihtirasları sadece iç veya şahsi güçle alakalı değil. Kongrede 2050’ye kadar Çin’in teknoloji, finans ve güvenlik alanına yön verecek “modernleşmiş güçlü bir ülke”ye dönüşmesi gündemini özetle anlattı. Çin bundan beş sene evvel bölgesel bir güç olma arzusunu dillendiriyordu; ama şimdilerde Şi, yeni bir dünya düzenini şekillendirebilecek bir Çin’den bahsediyor.
(…)

Geleneksel olarak Çinli stratejistler, olduğundan daha az güçlü görünüp hasımları şaşırtmanın akıllıca olduğu iddiasındadır. Bu yaklaşım artık monarşik Şi için mümkün değil. Şi, baş döndürücü kuvvet gösterisine içkin zafiyetten çekinip kaçınmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder