28 Ocak 2018 Pazar

D.IGNATIUS: ESKİ CIA BAŞKANLARININ TRUMP HAKKINDA KONUŞMALARI




David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 25.1.2018

Tercüme: Zahide Tuba Kor

NOT: Lütfen kaynak göstermeden tercümenin bir kısmını veya tamamını kullanmayınız, alıntılamayınız, yayınlamayınız

Modern CIA başkanlarının babası sayılan Richard Helms, kamuoyu önünde ağzını sıkı tutmasıyla övünürdü. 1979 tarihli biyografisinin başlığının Sırları Tutan Adam olmasından gayet memnundu.
Ama köprülerin altında çok sular aktı. Günümüzün medya odaklı dünyasında eski istihbarat başkanları kablolu televizyonlara düzenli olarak çıkmaya başladı (…). Beş emekli veya görevi başındaki istihbarat başkanı -John McLaughlin, Michael Hayden, Leon Panetta, Michael Morell ve John Brennan- düzenli olarak televizyonlara çıkıp röportaj veriyorlar. Eski milli istihbarat başkanı James R. Clapper Jr. da bunların arasında. 
(…)
Benim endişem şu ki izleyiciler, Clapper veya Brennan’ı televizyonda Trump’ı eleştirirken gördüklerinde “İşte sonunda gerçek bir uzman!” demeyecekler. Aksine istihbarat başkanlarının popülist başkana karşı harekete geçtiklerini düşünerek öfkelenecekler. Hayali bir “derin devlet”e dair komplo teorileri daha da revaç bulacak ve milli güvensizlik döngüsü daha da beter hale gelecek.
Trump, istihbarat görevlilerini Nazilere benzeten ve FBI’yla “lime lime” diye dalga geçen gözü kara yorumlarıyla istihbaratın siyasallaşmasını besledi. (…)
(…)
İstihbarat profesyonelleri kendilerini sıkışmış ve savunma/savaş durumuna geçmiş hissediyorlar. Ancak eski yetkililer (…) siyasi meseleler hakkında konuştuklarında acaba teşkilatın otoritesinin ve inandırıcılığının altını mı oyuyorlar?
(…)
Eskiler, Trump hakkında fazla ileri gitmeden yeteri kadar şeyi nasıl söyleyebilecekleri konusuyla cebelleşiyorlar. (…)
CBS danışmanı olan Michael Morell, Politico’dan Susan Glasser’a Aralık ayında verdiği mülakatta, 2016’da Hillary Clinton’ı desteklemenin “muhtemel sonuçları”nı ve bunun Trump ve destekçilerince nasıl algılanacağını “tam kapsamlı düşünemediği”ni belirterek sıkı bir özeleştiri yaptı. “O süreçte bizden siyasallaşanlara bunun ciddi olumsuzlukları oldu” diye de ekledi.
MSNBC kanalına çıkan John McLaughlin bu ikilemi şöyle özetledi: “Çoğumuz kariyerimiz boyunca tarafsız kaldık. Ancak gerçekten de ülkenin tehlikeye girdiği kanaatindeyseniz bunu dillendirmekten kendinizi alamazsınız. İstihbarat teşkilatından Trump hakkında konuşanların hiçbiri bunu keyifle veya memnuniyetle yapmıyor. Bu bizim yetiştirildiğimiz kültürel damara da aykırı.”
Ürkütücü kısım ise şu: CIA ve FBI, Rusya’nın Trump’a yardım etmek için çevirdiği entrikayı soruştururken Trump destekçileri buna karşı çıkarak asıl entrikanın istihbarat teşkilatı içinde olduğunu savunuyor. Muhafazakâr medyanın hükmünden hareketle görünen o ki milyonlarca insan Amerikan istihbarat teşkilatının hain olduğuna inanıyor.

Dikkat: Ülkeler, tam da siyasetçiler yalan söylemleri besleyerek halkı koruyan kurumların altını oyduğunda çöküşe geçerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder