29 Mayıs 2017 Pazartesi

D.HEARST: BAE YEMEN'DE İŞGALCİ GİBİ DAVRANIYOR



YEMEN CUMHURBAŞKANINA GÖRE BAE İŞGALCİ GİBİ DAVRANIYOR

David Hearst (Middle East Eye internet sitesi baş editörü; eski İngiliz Guardian gazetesi dış politika başyazarı)
Middle East Eye, 3.5.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi, Middle East Eye’ın ifşa ettiği üzere, Abu Dabi veliaht prensi ve BAE silahlı kuvvetleri başkomutan yardımcısı Muhammed bin Zayed’i, Yemen’in kurtarıcısından ziyade işgalcisi gibi davranmakla suçladı.
Bu ikili arasındaki kavganın İran destekli Husilerle savaşan ittifakı bölme tehlikesi sözkonusu.
Hadi’ye yakın kaynakların Middle East Eye’a verdiği bilgilere göre, Hadi, –BAE destekli birliklerin ve aynı zamanda Yemen cumhurbaşkanının kilit ikmal güzergâhı olan– Aden havalimanını kimin kontrol edeceği konusundaki ihtilafı çözmek amacıyla BAE’nin başkenti Abu Dabi’ye gittiğinde iki lider arasında gerginlik çıktı.
Kaynakların anlattığına göre, Şubat ayı sonunda gerçekleşen toplantı, sarayın resmi ziyaretçi salonunda değil, kenardaki bir odada sadece 10 dakika sürdü; bir öfke patlamasıyla ve karşılıklı suçlamalarla sona erdi.
Bin Zayed’in Yemen’i kurtarma savaşında ülkesinin ne denli çok fedakârlıklarda bulunduğunu hatırlattığı Hadi, BAE’lilerin “Yemen’de bir kurtarıcı değil, işgalci güç gibi davrandığı”nı söyledi. Bu cevap, bin Zayed’i küplere bindirdi.
Bu kavga, Suudilerin en az iki arabuluculuk çabasıyla atlatıldı ve Hadi, BAE’ye yakın iki isim olan Aden valisi Aydarus ez-Zubeydi ve devlet bakanı ve Güvenlik Kuşağı’nın genel komutanı Hani Ali bin Braik’i görevinden aldı.

Aden havalimanı gerginliği
Aden havalimanı meselesi, ilk kez şubat ayı başında Hadi’nin uçağına inme izni verilmediğinde patlak verdi. Hadi, (…) Yemen’in Sokotra adasına iniş yapmak zorunda kaldı.
Bunun üzerine Hadi, emirlere itaat etmeyen havalimanı müdürünü görevden aldı.
Daha sonra Hadi, cumhurbaşkanlığı muhafızı olarak görev yapan 4. Tugay Komutanı Tuğgeneral Muhran Qabati’ye havalimanını kuşatma altına aldırdı ve ardından iki taraf arasında çatışmalar yaşandı.
(…)
Durum geçen haftaya kadar sakinleşmiş görünüyordu, ta ki havalimanında ikinci bir olay vuku bulana kadar.
Qabati’nin uçağı indiğinde havalimanını kontrol eden BAE’liler onun ayrılmasına müsaade etmediler. Qabati indiği uçakla geri gitmeyi reddedince, iki taraf arasında yaşanan gerginlik, Suudilerin tuğgenerali alıp Riyad’a geri götürecek özel bir uçak yollamasıyla çözüldü.
Bu, Hadi için bardağı taşıran son damla oldu ve Aden valisi ile bakanı görevinden aldı. Bilgi aldığımız kaynaklara göre önümüzdeki günlerde başka görevden almalar da yaşanacak.

Suudi Arabistan ile BAE arasında giderek büyüyen çatlak
Suudiler, yaşanan gerginliklerden sonra Hadi’ye kamuoyu önünde destek olmak zorunda kaldılar. Hadi’nin meşruiyeti, önce Suudi Kralı Selman ve ardından Amerikan büyükelçisiyle yaptığı buluşmalarla takviye edildi.
(…)
Hiç kimse bin Zayed bundan sonra ne yapar tam bilmiyor. Yemen’de BAE özel birliklerinin mevcudiyetinin yanısıra Abu Dabi, kendisine sadık gruplara para akıtarak Yemen’in güneyindeki kontrolünü genişletiyor. (…)
BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, kendilerine yakın iki Yemenli yetkilinin görevden alınmasını eleştirdi. (…)
BAE’nin Hadi’ye olan öfkesinin diğer bir işareti, Dubai istihbarat şefi Dhahi Halfan Tamim’in attığı şu tweetti: “Hadi’nin görevden alınması artık hem Körfez’in ve Arapların bir talebi hem de uluslararası bir talep.” Tamim şöyle devam etti: “Yemen’de çözüm için ilk adım, zamanla yıpranan Hadi’nin yönetimini sona erdirmektir.” “BAE ve direnişin başardığı şeyler Hadi tarafından yerle bir edilmekte. Acaba o, bizim kendisiyle iş tutmamızı hak eden bir cumhurbaşkanı mı?”
Suudi destekli savaş üzerinden tam iki yıl geçti ve Husi isyancıların başkent San’aa’dan çıkarılabileceğine dair ortada hiçbir emare yok. Bu süreçte yaklaşık 10.000 kişi hayatını kaybetti ve 40.000’i aşkın kişi de yaralandı.

Middle East Eye’ın kısa süre evvel haber yaptığı üzere bir Pakistan tugayı, Husilerin roket saldırılarından ve ateş açmasından Suudi Arabistan’ın hassas güney sınırını korumak maksadıyla bölgeye konuşlandırıldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder