29 Mayıs 2017 Pazartesi

J.McCAIN: BALKANLAR YENİDEN ISINIRKEN ABD ORTADA YOK



BALKANLAR YENİDEN ISINIRKEN WASHINGTON ORTALIKTA HİÇ GÖRÜNMÜYOR

John McCain (Amerikalı Cumhuriyetçi Senatör)
Washington Post, 27.4.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Bu ay Güneydoğu Avrupa’daki 7 ülkeyi ziyaret ettim. (…)
(…)
Tarihin kavşak noktasında yer alan Güneydoğu Avrupa bir kez daha giderek artan meydan okumalarla karşı karşıya. ABD’nin bölgeye çok daha fazla dikkat kesilmesi lazım.
Bölge ülkelerinin çoğunda iktisadi büyüme, gençlere anavatanlarında hayatlarına bir anlam katma ve potansiyellerini kullanma fırsatı sunmakta yetersiz. İyice şişmiş kamu iktisadi teşekkülleri, karmakarışık mevzuatlar ve yaygın yolsuzluklar, bölgenin kullanılmamış iktisadi potansiyelini devreye sokma önünde bir engel.
Mülteci krizi Avrupa’nın bu tarafındaki ülkeler üzerinde ağır bir yük bıraktı ve komşular arasında sınır güvenliği ihtilaflarının fitilini ateşledi.
Siyasi gerginlikler de giderek artıyor. Makedonya siyasi bir krizin ortasında. Arnavutluk’ta muhalefet partisi şubat ayından beri meclisi boykot ediyor. Birleşik bir Bosna-Hersek’in geleceğine dair belirsizlikler sözkonusu. Son dönemdeki provokasyonlar, ikili ilişkilerin normalleşmesi çabalarını tehlikeye atarak, Kosova-Sırbistan gerginliğini tırmandırdı.
Etnik ve dini çatışmaların üzücü mirası, yüksek genç işsizliği ve diğer faktörler Güneydoğu Avrupa ülkelerini özellikle terör tehdidine karşı savunmasız bırakıyor. Son yıllarda bölgeden yüzlerce kişi İslam Devleti saflarında çarpışmak üzere Suriye ve Irak’a gitti. (…)
Belki de en sarsıcı olan, Rusya’nın bölgedeki o tehlikeli nüfuzunu yeniden kurmak ve Güneydoğu Avrupa uluslarının kendi geleceklerini tayin etmesini önlemek için yoğunlaştırdığı çabalar. Bunun en çarpıcı örneği, geçtiğimiz ekim ayında Karadağ’da yaşanan Rus destekli darbe girişimi. Karadağ’ın NATO’ya katılmasını durdurmak için Rus istihbarat ajanları mevcut hükümeti devirmeye ve ülkenin başbakanını seçim gününde öldürmeye kalkıştı. Şuna inanıyorum ki Karadağ’a yönelik bu rezil saldırının tüm boyutları açığa çıktığında Vladimir Putin’in Rus İmparatorluğu’nu yeniden ihya etme hırsına ulaşmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğu da görülecektir.
Bütün bu meydan okumalar ışında, gittiğim her yerde ABD’nin liderlik rolünü yeniden üstlenmesi için aynı yakarışları işittim. Bölge halkları bu meydan okumalara karşı koymaya istekli ve hazır. Ama bunu kendi başlarına yapamıyorlar. Ortak tercihleri ABD. Peki bizim neler yapmamız lazım?

(…)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder