29 Mayıs 2017 Pazartesi

NATIONAL POST: TRUMP VE ORTADOĞU’DA BİR ARAP NATO’SU



TRUMP KAMPANYASINDA NATO’YU ELEŞTİRDİ AMA ORTADOĞU’DA BİR ARAP NATO’SU PEŞİNDE KOŞMAKTA HAKLI

National Post Başyazısı
19.5.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
(…) Ortadoğu’da bir Arap NATO’su kurma planı, bölgenin Sünni Arap devletlerini ABD’nin doğrudan müdahil olmayıp dışarıdan destek vereceği bir ortak savunma ittifakı çatısı altında bir araya getirecek. Aslına bakarsanız, birtakım haberlerde vurgulandığına göre İsrail, (bazı devletlerin ittifaka dâhil olmasını kabul etmemesine rağmen) ortak endişe duyulan konularda komşularıyla istihbarat paylaşımına gitmek suretiyle ittifakın sessiz ortağı olacak.
Şu konular önemli: ABD ve İsrail tarafından desteklenen güçlü bir Sünni Arap ittifak, kaos içindeki bölgede istikrara kavuşturucu bir kuvvet olacak. Amerikan askerî teknolojisi ve İsrail istihbaratıyla birlikte kendisini adamış Arap ortaklar, özellikle İslam Devleti için bir kâbus senaryosu olacak ve İD sonrası yükselecek yeni terör örgütüne karşı etkili bir dalgakıran işlevi görebilecek. Batı’ya, İsrail’e ve birçok Arap ülkesine yönelik bir tehdit olan İran’a doğru düzgün teçhiz edilmiş bir askerî ittifakla kısmen da olsa karşı konacak. Amerikan destekli bir Arap ittifakı, doğrudan fazla bir risk üzerine çekmeksizin, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu’daki ihtiraslarını boşa çıkarabilir.
Bu fikrin sakıncaları da yok değil. Her ne kadar İsrail’in destekleyici bir rol oynadığı söylense de Arap devletlerinin, aralarında ittifak kurduklarında, kendisini işgale kalkıştıkları maziyi hiç aklından çıkarmadı. İsrail, bu ittifakı muhtemelen kısa vadede hoş karşılayacaktır ama uzun vadede tetikte olacaktır. Öte yandan Arap devletleri de geleneksel olarak bir araya geldiklerinde şimdiye kadar iyi bir oyun sergileyemediler. Üstelik birçoğu, silah yığınağı ve yeni antlaşmalarla çözüm üretemeyecekleri ciddi ekonomik ve toplumsal meselelerle yüzleşiyor. Tabii ki İran ve Rusya, kendi bölgesel ihtiraslarına karşı olduğundan bu yeni ittifakın altını oymaya çalışacaklardır. Ve bir de ABD’deki kargaşa ortamında müttefikler verilen taahhütleri ister istemez sorgulayacaktır.
Tabii ki ortada garip bir olgu var: Arap devletlerinin çoğu, ideal bir dünyada bizim iş tutmak istemeyeceğimiz türden yapılar. (…) Bu devletlere Amerikan desteği, bu rejimlerin kötü uygulamalarında ABD’yi (ve Batılı müttefiklerini) töhmet altında bırakıyor.

Ancak Batı, realist olmak durumunda; “mükemmel iyinin düşmanıdır” sözünün gerçek olmasına izin vermemeli. NATO nesillerdir Avrupa’da birliği ve istikrarı sağlayan bir güç olageldi. Arap dünyası bu modele dayalı bir ittifaktan şüphesiz istifade edecektir. Böylelikle ABD’nin güvenlik garantilerine bağımlılığını azaltacak, İran’ı çevrelemeye yardımcı olacak ve zafiyetleri ve ayrılıkları istismar etme arayışındakileri mahrum bırakarak büyüme fırsatını kolaylaştıracaktır. Arap NATO’su hayata geçirilecek zor bir proje, ama denemeye değer. Başkan Trump’a –veya herhangi bir halefine– bu yoldaki ilk uygulamalarında içtenlikle başarılar dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder