6 Ocak 2017 Cuma

M.RUBIN: TÜRKİYE YENİ BİR DARBEYE Mİ HAZIRLANIYOR?



TÜRKİYE YENİ BİR DARBEYE Mİ HAZIRLANIYOR?

Michael Rubin (Amerikan Girişim Enstitüsü Ortadoğu ve Türkiye uzmanı; Amerikan Donanması Askeri Akademisi öğretim üyesi ve Middle East Quarterly dergisinin editörü)
American Enterprise Institute, 16.12.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Türk ordusundaki kontrol mücadelesinin bir fraksiyonun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açıkça meydan okumasıyla nasıl ivme kazandığına dair bugün öğleden sonra bir yazı kaleme almıştım. Türkiye’den gelen haberler Erdoğan’ın bu durumu ciddiye aldığını ortaya koyuyor.
Erdoğan’ın siyasi partisi adına (onun teşvik ve desteğiyle) hareket eden troller, darbeyi destekleyenleri veya geçiş döneminde iktidarı ele geçirebilecek sözde/paravan liderleri öldürmekten bahseder hale geldiler. Birçok trol, Erdoğan’a hep sadık kalmış ama onu körü körüne takip etmemiş eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gibi potansiyel rakipleri hedef almaya başladılar.
Polisin Ankara’daki otellere seferberlik halinde hükümetin geçici olarak binalarına ele koyabileceğine dair bir yazı yolladığı haberleri var. Kısaca eğer ki Erdoğan –darbenin akabinde elde ettiği olağanüstü yetkilerle yetinmeyip Türkiye’nin Suriye’ye ve Irak’a müdahalesinden hareketle savaş yetkileri de edinerek- seferberlik arayışına girerse istediği herkesi tutuklatabilir ve istediği her şeyi ele geçirebilir. Seferberlikten bahsetmeye başlaması ve planlar hiç de iyiye işaret değil.
İstikrarsızlık, Erdoğan’ın ve Doğu Perinçek’e daha sadık olan unsurların çok daha ötesine geçebilir: Eski bir polis müdürü, binlercesi görevden uzaklaştırılmış, tutuklanmış veya mallarına el konmuş Gülen takipçilerinden birisinin Erdoğan’a karşı bir suikasta kalkışabileceği spekülasyonunda bulundu. Bu ithamı Gülen’in takipçileri yalanlayacaklardır; ancak hareketin fraksiyonları ve –Türk hapishanelerinde yaşanan istismar ve tecavüz vakaları nedeniyle- derin bireysel kini olan çok sayıda mensubu var.

Son birkaç günde yaşanan tuhaflık şu: Perinçek, gerek Twitter’da gerekse konuşmalarında alenen meydan okusa da Erdoğan alışılmadık şekilde buna sessiz kalıyor. Ya Perinçek kral çıplak diyor ya da Erdoğan, salt sözlerden veya gözaltı ve tutuklamadan çok daha kararlı bir adım atmayı planlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder