6 Ocak 2017 Cuma

M.RUBIN: ERDOĞAN, TÜRK ORDUSUYLA MÜCADELESİNDE AYAKTA KALACAK MI?



ERDOĞAN, TÜRK ORDUSUYLA MÜCADELESİNDE AYAKTA KALACAK MI?

Michael Rubin (Amerikan Girişim Enstitüsü Ortadoğu ve Türkiye uzmanı; Amerikan Donanması Askeri Akademisi öğretim üyesi ve Middle East Quarterly dergisinin editörü)
American Enterprise Institute, 16.12.2016

Tercüme: Zahide Tuba Kor

Batı’da Türkiye’yle ilgili haberlerin ekseriyeti, ya Erdoğan’ın yeni anayasa hazırlık çabalarına ya da 15 Temmuz darbe kalkışmasının akabindeki sürece odaklanıyor. Ancak perde arkasında muazzam sonuçları olan bir hikâye var: Erdoğan’ın destekçileri ile aşırı ulusalcı, eski Maocu siyasetçi ve iş adamı Doğu Perinçek’in adamları arasında Türk ordusunu kontrol rekabeti sözkonusu.
Perinçek sempatizanları uzunca bir süredir Türk ordusunda en üst makamları işgal etmekteydi ve konu, ortak düşmanlar Kürtler, liberaller, Gülenciler vs. ile mücadeleyken işler yolundaydı. Daha evvel Türk ordusunda Erdoğan-Perinçek mücadelesinden bahsetmiştim; ama görünen o ki şimdilerde aralarındaki çatışma daha bir ivme kazanmakta.
Son günlerde Perinçek televizyona çıkıp Erdoğan’ın anayasayı değiştirme hülyasından artık vazgeçmesi gerektiğini ısrarla vurguladı. Siyasi partisinden bir üyenin halk isyanı çağrısı yapan mektubuna atıfta bulundu ve şimdilerde açıkça hükümette değişimi dillendiriyor. Dahası, önümüzdeki mart ayına kadar Türkiye’nin yanıp tutuşma ihtimalinden dem vurdu. Hava kuvvetlerinden emekli önde gelen bir subay olan Ahmet Zeki Üçok, açık açık yeni bir darbe olacağını ve bu defa Türk ordusunun bütün kademelerinin içinde yer alacağını belirtti.
Türkiye şimdilerde siyasi muhalefet için bir esir kampı haline gelmiş durumda. (…)
Erdoğan, bir çocuk bahçesi kabadayısı gibi zayıf olana sataşıyor; insanları bir yumrukla yere devirmekle tatmin olmayıp, tıpkı bir psikopat gibi, onları ardı ardına tekmelemekten ve küçük düşürmekten haz alıyor. Perinçek ve destekçilerinin cumhurbaşkanının anayasayı değiştirmesine meydan okuyup açıkça askeri darbe çağrısı yapması, buna mukabil başlarına hiçbir bela gelmemesi, bu ekibin Erdoğan’ın karşı atağa geçemeyeceği kadar güçlü olduğu izlenimini uyandırıyor. Cezaya çarptırılmadan Erdoğan’a ne kadar meydan okurlarsa Erdoğan o kadar zayıflayacaktır.

Amerikan başkanı seçilen Donald Trump, Erdoğan’ı iş tutabileceği bir diktatör olarak görebilir, ama yanılıyor. Yine iş dünyasıyla bir benzerlik kurmak gerekirse, Erdoğan ancak Enron olabilir; yani güç ve istikrar imajı verse dahi düşmesi kaçınılmaz. [Z.T.K. Enerji, emtia ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren Amerikan şirketi Enron, 2001’deki iflası öncesinde yaklaşık 20.000 çalışana sahip, dünyanın en büyük elektrik, doğalgaz, iletişim ve kağıt hamuru ve kağıt şirketlerinden biriydi. Fortune dergisi Enron’u art arda 6 yıl boyunca Amerika’nın En Yenilikçi Şirketi olarak seçmişti.] Ya Erdoğan gidecek ya da Perinçek yapacak. Perinçek’in hala serbestçe ortalıkta dolaşıyor olması, kimin hayatta kalacağı sorusunun cevabı niteliğinde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder