6 Ekim 2017 Cuma

M.KARNITSCHNIG: ANGELA’NIN KÜLLERİ: ALMAN SEÇİMLERİNDEN BEŞ ÇIKARIM


ANGELA’NIN KÜLLERİ: ALMAN SEÇİMLERİNDEN BEŞ ÇIKARIM

Matthew Karnitschnig (2015’ten bu yana Politico gazetesi Avrupa baş temsilcisi; daha evvel BusinessWeek, Reuters ve Bloomberg’de gazeteciliğin yanısıra, 15 yıl Wall Street Journal’da ABD ve Avrupa muhabiri ve editörü olarak çalıştı)
Politico, 25.9.2017

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
1. Merkel’in alacakaranlığı başladı
Sosyal Demokratların lideri Martin Schulz, canlı yayında Merkel’e seçimlerin “en büyük kaybedeni” dedi. Belki biraz sert bir yorum (hele de kendi partisi tarihinin en kötü sonucunu elde etmişken) ama gerçeklik payı da var. Göç gibi zorlu meselelere değinmek yerine Merkel (…) müphem ve kendini iyi hissettiği bir kampanya yürüttü.
(…) Evet, seçimleri kazandı, ama partisine olan destek 2013’e kıyasla %20 azaldı; hem de işsizliğin az, ekonominin güçlü olmasına ve Hristiyan Demokratların kolayca kazanmasını sağlaması gereken diğer bir dizi olumluluklara rağmen. Ancak Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’in dengeli bütçesi, seçmenleri Merkel’in mülteci krizini ele alma şeklini affetmesi için yeterli olmadı.
Merkel blogundaki muhafazakârlar, özellikle de Bavyeralılar, çoktan “Ben demiştim” diye fısıldamaya başladı bile. (…)
2. Almanya’nın uzlaşmacı siyasi modeli paramparça
Yeni mecliste, öncekine kıyasla ülkedeki siyasi topluluğun çok daha karmaşık bir kesitini temsil eden yedi (…) parti yer alacak. Birbirlerine girmeleriyle kızılca kıyamet kopacak.
Meclise aşırı Sağ’ın girmesi Alman siyasetinin tonunu yükselteceği gibi daha da çirkinleştirecek. AfD lideri Jörg Meuthen, meydan okuma ve “provokasyon”un parti stratejisinin merkezine oturacağını pazar günü açıkça söyledi. Popülistlerin güçlü bir zemin kazandığı diğer Avrupa ülkelerini bir gösterge sayarsak, elinden geleni ardına koymama ruhu, kuşkusuz daha kulak tırmalayıcı bir politik iklim yaratarak siyasi ana-akıma da hastalık bulaştıracak.
3. Anlamlı Avro Bölgesi reformlarını unutun
Merkel’in muhafazakârları, seçimlerden önce dahi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un reform tekliflerine şüpheyle yaklaşıyordu. Almanya’da [Sosyal Demokratların dahil olacağı] büyük koalisyon, Fransız cumhurbaşkanının vizyonunu hayata geçirebilmesi için elindeki en iyi fırsat. Ama bu seçenek artık masada olmadığından zayıflamış bir Merkel’in, istese dahi, Hür Demokratları ve kendi partisi içindeki şüphecileri kazanabilmesi mümkün görünmüyor. Fransa ve Almanya, bir tür bütçe oluşturma ve maliye bakanlığı altında Avro Bölgesi için bir denetim makamı kurma noktasında uzlaşabilir; ama bunların her ikisi de, bırakın birçok iktisatçıyı, Fransızların ümit ettiği ölçekte dahi olmayacak.
4. Berlin mülteciler konusunda Avrupa’ya sert davranacak
Mülteciler cephesinde Avrupa’nın dayanışma göstermemesine karşı Alman sabrı çoktan taştı. Seçim sonuçlarının ardından Polonya ve Macaristan gibi ülkelerle adamakıllı karşı karşıya gelinmesini bekleyin. Birçok Hristiyan Demokrat’a göre, eğer ki diğer Avrupa ülkeleri, Almanya’nın tek başına bu yüke katlanmasına yol açmak yerine, kendilerine düşen mülteci kotasını alsalardı AfD kesinlikle bu denli oy alamazdı. Ödeşme vakti geldi. 
5. Bu, Weimar değil

Bütün nefes kesici tarihî kıyaslamalara rağmen, derin bir nefes alıp Almanya’nın istikrarlı bir demokrasi olduğunu hatırlamakta yarar var. Almanların kahir ekseriyeti AfD’ye oy vermedi, oy verenlerin çoğu da bunu protesto amacıyla yaptı. Önümüzdeki yıllar pek de hoş olmayacak; ancak Almanya’nın demokratik temelleri popülist hücuma karşı yeterince güçlü ve dirençli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder