30 Nisan 2016 Cumartesi

O.AL-JAFFAL - IRAK’IN YENİDEN İNŞASININ MALİYETİ


IRAK’I YENİDEN İNŞA ETMENİN MALİYETİ NEDİR?


Omar Al-Jaffal (Al-Jaffal, Iraklı yazar ve şairdir; Irak’ta yayınlanan Bayt ve Nathr dergilerinin editörü ve yine internet gazeteleri olan al-Alam ve al-Jadid’in baş editörüdür)

El-Monitor, Nisan 2016


Tercüme: Zahide Tuba Kor

Irak ordusundan adının yazılmasını istemeyen bir asker “Ramadi yerle bir oldu (...) Ramadi’de çatışmalar her yeri mahvetti” dedi. (...)
(...)
“Ramadi’nin evleri ve sokakları tamamen mayınlarla dolu. Bütün şehir IŞİD’in ardında bıraktığı çok büyük miktardaki mayınlar yüzünden neredeyse un ufak oldu... IŞİD her şeyi bubi tuzaklarıyla doldurdu. Şehrin içine doğru ilerledikçe mayınlar her yerde patlıyordu. IŞİD’in tarzı bu. Her şeye zarar veriyor.”
Üst düzey bir BM Ramadi misyonu da bunu doğruluyor ve Ramadi’nin dünyanın mayınla kaplı en kötü şehirlerinden biri olduğu tahmininde bulunuyor. (...) BM Kalkınma Programı temsilcisi ve BM Irak İnsani Koordinatörü Lise Grande basın toplantısında şöyle dedi: “İnsanların bubi tuzakları yüzünden ölmesi ve yaralanması bir trajedi. Gerçek şu ki Ramadi’nin tamamı olmasa da ekseriyeti hala güvenli değil.”
Şubat ayında uydu görüntüleri üzerinden yapılan bir BM analizine göre, Ramadi ve çevresindeki yaklaşık 5700 bina 2014 ortalarından itibaren farklı düzeylerde zarar gördü, yaklaşık 2000 bina ise tamamen yerle bir oldu.
(…)
Enbar’dan bir milletvekili Liqa al-Wardi, el-Monitor’e dedi ki Ramadi şehri çatışmalar, askeri operasyonlar ve teröristlerin ayrım gütmeyen bombalı saldırılarından dolayı tıpkı Kobani gibi. “binlerce ev, hastane ve köprünün yanı sıra kamu binaları ve okullar zarar gördü. Şehir zaten 2003’ten beri Irak yönetimi tarafından ihmal ediliyordu, şimdi ise bambaşka şartlarla karşı karşıya.”
(…)
Irak Sanayici ve İktisatçıları Derneğinden Bassem Jamil Antoine’ye göre “Ramadi de dahil IŞİD’in elinden geri alınan bölgelerin yeniden inşasını sağlamak için Irak’ın 60 milyar dolara ihtiyacı var. Dış yardımlar ve çabalar olmaksızın Irak’ın bu şehirleri yeniden inşa edebilmesi imkansız.

(…)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder