20 Haziran 2024 Perşembe

Z.T.KOR: SURİYE TEL ABYAD’DA BACAĞINI YİTİRMİŞ BİR ÇOCUĞUN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

 

SURİYE TEL ABYAD’DA BACAĞINI YİTİRMİŞ BİR ÇOCUĞUN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Zahide Tuba Kor

NOT: Blogda yer alan 900 küsur içeriğe http://ortadogugunlugu.blogspot.com.tr/2018/01/bu-blogda-neler-var.html linkinden toplu olarak ulaşabilirsiniz.

 

Bu video, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin kontrolündeki Tel Abyad ilçesinde yaşayan bir Suriyeli çocuğa ait. Bana 23 Nisan’da yollandığında çok etkilendim.

Bu çocuk, -Suriye’de gördüğüm uzuvlarını yitirmiş onlarca Suriyeliden farklı olarak- savaşta değil, savaştan sonra -bilmeden- patlamamış bir bombayla oynarken bacağını kaybetmiş. Aslında protez bir bacak takılmış. Ama büyüme çağında olduğu için protezi, diğer ayağının bileği boyundaydı; yani kısa kaldığı için kullanamıyordu. Namazı tek ayağıyla nasıl kıldığını görüyorsunuz. İstanbul’da hayırsever bir hanımefendiyi haberdar ettim, protezin tamir parasını karşıladı. Çocuk protez bacağını kullanabilir hale geldi.

Neden bu videoyu paylaştım?

1. Tek ayaklı olması da, çocuk yaşta olması da onu namaz kılmaktan alıkoymuyor. Namaza üşenerek kalkan veya hiç kılmayan büyükler için ibretlik bir video.

2. Suriyeliler ile Gazzelilerin hikayesindeki birçok benzerlikten sadece biri. Gazzeli bir çocuğa ait benzer bir video vardı arşivimde. İkisini birden paylaşmak istedim; ama arşivdeki binlerce fotoğraf ve video arasından maalesef bulamadım.

Şu an Gazze, bu çocukla aynı kaderi paylaşan, yani uzuvlarını yitirse de namazını ihmal etmeyen binlerce, belki on binlerce çocukla dolu.

3. Savaş sona erince savaşın yol açtığı felaketler bitmez. Patlamamış bombalar sinsice her an her yerde can almaya veya sakat bırakmaya devam eder. Tıpkı 1979-89 işgalinde Sovyetlerin gömdüğü 10 milyon kara mayınından kalanların hala Afganistan’da can alması ve sayısız Afgan’ı sakat bırakması gibi… (Bu konuyu 5 Mart 2022 tarihli Instagram postumda işlemiştim.) Tıpkı Lübnan’da her İsrail işgali veya savaşı sonrası misket bombaları ve patlamamış bombalar yüzünden nice canların yitip gitmesi gibi... Tıpkı Suriye’nin savaş ve yıkım yaşanmış bölgelerine geri dönenlerin bir kısmının akıbeti gibi… Ama ateş kesilince kaderine terk edilen bölgelerde yaşanan yeni acılar haber değeri bile taşımaz.

Gazze’de ateşkese varıldığında savaş bitti diye rahatlayıp unutacağız. Ama dünya tarihinin en büyük bombardımanına uğrayan Gazze’de patlamamış bombalar yüzünden nice Gazzeli Suriyeli bu çocuğun kaderini paylaşacak.

4. Şükredecek o kadar çok şeye sahibiz ki…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder