23 Şubat 2018 Cuma

D.IGNATIUS: SURİYE KARMAŞASINI ÇÖZME VAKTİ GELDİ




David Ignatius (Washington Post gazetesi köşe yazarı, ödüllü gazeteci ve kitapları en çok satanlar listesinde yer alan casusluk romanı yazarı)
Washington Post, 7.2.2018

Tercüme: Zahide Tuba Kor

NOT: Lütfen kaynak göstermeden tercümenin bir kısmını veya tamamını kullanmayınız, alıntılamayınız, yayınlamayınız

Menbic/Suriye
7 Şubat çarşamba, Ortadoğu standartlarını nazar-ı dikkate aldığınızda dahi, Suriye için tuhaf ve ürkütücü bir gündü.
İslam Devleti (İD)’ne karşı neredeyse bir zafer kazanmış olan Amerikalı askerî komutanlar, öğleden sonra buradaki [Menbic’i kastediyor] bir tepede yer alan gözetleme noktasında durarak, NATO müttefikimiz Türkiye’nin destelediği bir isyancı kuvvet tarafından Suriyeli Kürt ortaklarımıza havadan açılan taciz ateşinden şikâyet ediyorlardı.
Sadece birkaç saat sonra bulunduğumuz yerin 161 km güneydoğusunda, Beşşar Esed rejimini destekleyen kara birlikleri, Fırat’ın 8 km doğusunda ve muhtemelen Suriye petrol sahalarının yakınında yer alan, Suriyeli Kürt savaşçıların ve onların Amerikan Özel Harekât birliklerine bağlı ortaklarının karargâhını vurdular. Amerikan öncülüğündeki koalisyon, hava saldırılarıyla buna çok sert bir mukabelede bulundu.
(…) Silahlı çatışma gece yarısına kadar devam etti ve bu, savaşın ciddi şekilde tırmanmasına işaret edebilirdi.
Her iki cephede de çarşamba gününden alınacak ders şu: Suriye’deki savaş alanı artık aşırı kalabalıklaştı ve tehlikeli bir şekilde çok daha geniş bir çatışmaya dönüşebilir.
Washington yönetiminin bundan 3,5 yıl evvel İD’i yok etme kararı almasından bu yana ABD ve Türkiye, ağır ağır da olsa bir çatışmaya/çarpışmaya doğru ilerliyor. Bu işi yapabilecek tek Suriyeli ortak, kendilerine SDG adını veren Kürtlerdi. (…) Ankara İD’e karşı inandırıcı bir alternatif güç hiçbir zaman sunamadığından ABD [SDG’yle] yoluna devam etti.
Ruslar 2015’te kavgaya karıştığında ABD net bir çatışmasızlık hattı kurmaya çalıştı. Ancak bunun ince ve belirsiz bir iş olduğu artık ispatlandı. Yine de Ruslarla bu iletişim şu an her zamankinden çok daha hayati.
ABD, İD’e karşı görevini tamamlamak için bu karmaşayı nasıl çözebilir? Suriye ve Irak’taki Amerikan birlikleri komutanı Korgeneral Paul Funk, ABD’nin acilen Türkiye’yle “diyalog”a ve “gerilimi düşürme”ye ihtiyacı var dedi. İD’e karşı seferberlik “yavaşlamakta” ve bu rehavet hali “bu insanların” Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya “kaçışına yol açabilir” diye bir de uyarıda bulundu.
Funk, burada [yani Menbic’de] SDG’lilerin konuşlandığı bir ileri karakolda muhabirlere demeç verdi. Türkiye destekli isyancıların hemen 2 km ötedeki ileri mevzi hattına işaret eden setleri görebiliyordunuz. Yaklaşık 65 km ötede de (…) Kürt bölgesi Afrin bulunuyordu.
Amerikan Özel Harekât birlikleri, burada SDG’yle çalışıp İD’in doğu Suriye’deki kontrolünü yok ederek mucizeler yarattı. Ancak biz artık askerî kuvvetle yapılabileceklerin sonuna yaklaşıyoruz. Bir sonraki adım diplomasiyi gerektiriyor. Milli Güvenlik Müsteşarı H.R. McMaster’ın bu hafta sonu Ankara’ya gidecek olması cesaret verici. Kendisi, Türkiye’yle krizi bir fırsat olarak ele alacak ve –en sonunda Türk-Amerikan çıkarlarının örtüşmesine gidecek sessiz müzakereleri başlatacak–  kadar zekidir.
Menbic, İD’e karşı savaşın seyrinin ABD ve ortağı SDG tarafından nasıl değiştirildiğinin ve İD sonrası toparlanmanın nasıl olacağının bir göstergesi.
(…)
Artık hiçbir şey Ortadoğu’da göründüğü gibi değil. Her zafer yeni bir problemin kapısını aralıyor; ancak hiçbir engel savaşçı söylemin ortaya koyduğu kadar başa çıkılamaz türden değil.
Çarşamba günü Türkiye destekli kuvvetler bir SDG kontrol noktasına ateş açarken, onlarca kamyon Menbic’den geçip Türkiye kontrolündeki alana gitmek için kuyruk oluşturmuştu. Şam yönetimi, Kürt protestocuların Afrin’e ulaşmak için rejim kontrolündeki bölgeden geçmelerine izin verdi; ama günün ilerleyen saatlerinde rejim yanlısı kuvvetler başka yerlerde [Deyrezzor’da vs.] Kürtlere saldırıyordu. Bu arada Türk siyasetçiler ABD’ye hırlayıp dururken Türk ve Amerikan orduları düzenli irtibatı sürdürüyordu.

Suriyeli Kürt kuvvetler ABD için yiğit ama uygunsuz/sakıncalı ortaklar. Onları bir başlarına terk etmek fena bir yanlış olacaktır, ama aynı zamanda bu çok başlı çatışmanın azmasına izin vermek de yanlıştır. Amerikan ordusu Suriye’de görevini yaptı. Artık ödün vermez bir diplomasi [yürütme] vakti.

1 yorum:

  1. Efendim david beyin yazılarını boşverin tutarsız boş kelamlar. Onun yerine daha derin isimlerin yazılarını tercüme ederseniz daha dikkatli takip ederiz sizi. Saygılar

    YanıtlaSil