20 Nisan 2010 Salı

LÜBNAN'DA TANSİYON YÜKSELİYOR


Düşünce Gündem Dergisi, Sayı: 25

Lübnan’da iç siyasi mücadele iki yıl önce mevcut cumhurbaşkanı Emile Lahud’un görev süresinin uzatılması tartışmaları ile başlamıştı. Ardından Suriye birliklerinin Lübnan’dan çekilmesini ve özellikle Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını öngören 1559 sayılı BM kararı ve Başbakan Refik Hairi’nin suikaste kurban gitmesiyle tırmanan gerilim, İsrail saldırılarıyla yeni bir boyut kazandı.

İsrail’e karşı mücadelesiyle adeta bir kahraman haline gelen Hizbullah ve lideri Nasrallah, savaş sırasında Lübnan’ı savunmada aciz kalarak güvenirliğini yitiren hükümete karşı bayrak açtı. Nasrallah’ın geçen ay nüfus oranlarına paralel olarak bir ulusal birlik hükümeti kurulmadığı takdirde erken seçim için barışçı gösterilere başlayacakları uyarısının ardından yapılan görüşmelerde Lübnanlı yöneticiler uzlaşmaya varamadı. Bunun üzerine Şii bakanların tamamı ile cumhurbaşkanı kontenjanından atanan Hıristiyan bakanlardan biri istifa etti. İstifaların yaşandığı sırada Hariri suikastına ilişkin uluslararası bir mahkeme kurulması yönündeki BM taslağının onaylanması, hükümetin anayasal meşruiyeti tartışmalarını daha da alevlendirdi.

Her ne kadar görüşmeler başarısızlıkla sonuçlansa da taraflar önümüzdeki günlerde çözümü zorlayabilir. Zira toplumsal desteğini büyük oranda artıran Hizbullah’ın seçim baskısı, mecliste çoğunluğu elinde tutan Suriye karşıtlarını endişelendiriyor. Çünkü önümüzdeki sonbaharda yapılacak seçimlerde Suriye karşıtı bir ismin cumhurbaşkanlığına getirilebilmesi için mevcut meclis dengesinin korunması şart. Ancak yine de Suriye yanlısı Şii blok ve müttefiki Maruni Mişel Avn’ın oluşturduğu muhalefet cephesinin seçim kanununun değiştirilmesi ve hükümetteki temsillerinin artırılması -ki böylece hükümet kararlarını engelleyebilecek güce ulaşacaklar- yönündeki taleplerini Suriye karşıtlarının kabullenmesi ihtimali çok düşük.
Bu gelişmeler yaşanırken İsrail’in en geç önümüzdeki yaz Hizbullah’a karşı yeni bir savaş başlatacağı, Suriye karşıtı liderlerin Amerikalı ve İsrailli yetkililerle gizli pazarlıklar yaptıkları ve iç savaş ihtimaline karşı Hıristiyan milislere silah sevkıyatına hız verildiğine dair söylentiler Lübnan’da siyasi gerilimin daha da tırmanacağının habercisi. Sanayi Bakanı Piyer Cemayel suikastı ise bu bağlamda hiç de hayra alamet değil.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder