7 Mayıs 2021 Cuma

M.EBU SNEYNE: LEHAVA: FİLİSTİN KARŞITI, AŞIRI SAĞCI İSRAİLLİ GRUP KUDÜS’TE YÜRÜYÜŞTE


LEHAVA: FİLİSTİN KARŞITI, AŞIRI SAĞCI İSRAİLLİ GRUP KUDÜS’TE YÜRÜYÜŞTE

Mustafa Ebu Sneyne (Filistinli gazeteci, şair ve Middle East Eye yazarı)

Middle East Eye, 29.4.2021


NOT: “Lehava: The anti-Palestinian, far-right Israeli group marching in Jerusalem” başlığıyla yayınlanan yazının İngilizcesini okumak için TIKLAYINIZ

NOT: Blogda yer alan 850 küsur içeriğe http://ortadogugunlugu.blogspot.com.tr/2018/01/bu-blogda-neler-var.html linkinden toplu olarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak göstermeden blogdaki yazı, tercüme ve infografikleri kullanmamanız önemle rica olunur.

 

Başbakan Binyamin Netanyahu sayesinde iyice palazlanan ve siyasi alanda öne çıkan İsrail aşırı sağının en uç kanadı, son aylarda Kudüs’ten Batı Şeria’ya ve İsrail içine kadar her yerde “Araplara ölüm” sloganlarıyla Filistinlilere karşı eylemlerini, saldırılarını, ev gasplarını, Mescid-i Aksa baskınlarını vs. artırmış durumda. Peki bu gruplar kimlerden oluşuyor, liderleri ve ilham kaynakları kimler, hangi görüşleri savunuyorlar? Filistin’i Filistinlilerden temizleyip Yahudileştirmek için her yolu deneyen ve ileride İsrail’in kendi başına büyük bir bela olacak, hatta Yahudiler arasında kutuplaşma ve çatışmayı artıracak olan bu radikal grupları daha yakından tanımanız için Middle East Eye yazarı Filistinli gazeteci Mustafa Ebu Sneyne’nin yazısını tercüme ettim.

 

Filistinlileri Arap ülkelerine sürmek, işgal altındaki Batı Şeria’yı İsrail’e ilhak etmek, Noel’i yasaklama çağrısı yapmak, bir İsrailli Yahudi mankeni Leonardo DiCaprio ile evlenmemesi için teşvik etmek: Bunlar, mensupları “Araplara Ölüm” sloganlarıyla işgal altındaki Doğu Kudüs’te toplanan aşırı sağcı, Filistin karşıtı İsrailli örgüt Lehava’nın en dikkat çekici taleplerinden sadece birkaçı.

Kudüs’teki yürüyüşler, eski milletvekili ve aşırılıkçı Kach Partisi kurucusu Haham Meir Kahane’ın takipçileri tarafından 2005’te kurulan bu gruba dikkatleri bir kez daha çekti.

İbranicede ‘alev’ anlamına gelen Lehava, “Kutsal Topraklarda Asimilasyonun Önlenmesi” isminin kısaltması. Tam isminden de anlaşılacağı gibi, grubun temel amacı, -Yahudiler ile (ister Filistinli, Müslüman, isterse Hristiyan veya diğerleri olsun) Yahudi olmayanlar arasındaki evlilikler veya ilişkiler yoluyla- ‘Yahudi asimilasyonu’nu ve ‘ırkın karışması’nı önlemek.

Örgüt ve kurucusu 51 yaşındaki Bentzi Gopstein, Mart ayındaki seçimlerin ardından İsrail parlamentosu Knesset’e muzafferane bir şekilde giren Dini Siyonizm siyasi bloğunu oluşturan ve giderek büyüyen aşırılık yanlısı bir dini hareketin parçası. Dini Siyonizm’in altı milletvekilliği kazanmasıyla birlikte Lehava, İsrail’de artan etkisi nedeniyle daha fazla mercek altına alındı.

Kahancı ilham

Lehava’nın fikirleri ve inançları doğrudan Kahane’ın ideolojisinden kaynaklanıyor. 1932’de New York’ta Ortodoks Yahudi bir ailede doğan Kahane, Tevrat’a göre işleyen homojen bir Yahudi devletine inanıyordu. Filistinlilerin zorla topraklarından tamamen sürülmesi ve işgal altındaki Batı Şeria’nın ilhak edilmesi çağrısında bulundu. Kahane’ın takipçileri, (…) Batı Şeria ile Ürdün’ün doğu yamaçlarının Tevrat’ta geçen Yahuda ve Samiriye krallıklarının bir parçası olduğuna inanıyor. Kahane, daha da ileri giderek Sina Yarımadası, Lübnan, Suriye ve Irak’ın Fırat Nehri’ne kadar uzanan topraklarını ‘Yahudi halkının vatanı’ kabul ederek Siyonistlerin Büyük İsrail anlayışına da inanıyordu.

Kahancılar, Yahudiler ile Yahudi olmayanlar arasındaki evliliğe ve LGBTQ haklarına Yahudi dini metinlerinin ihlali sayarak karşı çıkıyorlar. Hahamın takipçileri, Üçüncü Tapınağı inşa etmek amacıyla -bir zamanlar İkinci Yahudi Tapınağı’nın bulunduğu yerde inşa edildiğine inandıkları- Kudüs’ün Eski Şehri’ndeki Mescid-i Aksa’nın yıkılması çağrısı yapıyorlar.


Kahane, 1990’da New York’ta suikastla öldürüldü; ancak mirası o günden beri pek çok kişiye ilham kaynağı oldu. ABD doğumlu takipçisi Baruch Goldstein, 1994’te Batı Şeria’nın el-Halil şehrindeki Hz. İbrahim Camii’ni basarak Ramazan’da sabah namazını kılan cemaatten 29 Filistinliyi öldürdü.


Hem Kahane hem de Goldstein, İsrailli aşırı sağ yerleşimciler arasında idealleştirilen şahsiyetlere dönüştü ve Goldstein’in yasadışı Kiryat Arba yerleşimindeki mezarı, milli bayramlarda yerleşimciler tarafından sık sık ziyaret edilir oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hz. İbrahim Camii katliamının ardından Kahane’ın orijinal Kach Partisi’nden çıkma iki fraksiyon olan Kach ve Kahane Chai’yi yabancı terör örgütleri listesine koydu. İsrail hükümeti de aynı yolu izleyerek bu iki örgütü ‘terörist’ grup ilan edip yasakladı.

Kahane, 1984’te bir dönemliğine milletvekili seçildiğinde Knesset’te bir yalnız kurttu. Şimdi ise onun Dini Siyonizm bloğundaki takipçileri, muhalefeti zayıflatmak ve ulusal bir koalisyon hükümeti kurmak amacıyla Başbakan Binyamin Netanyahu’nun da verdiği destekle parlamentoda altı sandalye kazandılar.

‘Vampirler’e karşı bir cihadın lideri Gopstein

Lehava, ölümünden 15 yıl sonra kurulmasına rağmen, doğrudan Kahane’dan ilham almaya devam ediyor. Örgüt, ortaya çıkışından bu yana -kâh broşürler ve protestolar kâh İsrailli Yahudilerle ilişki içindeki Filistinlilere karşı şiddet eylemleri yoluyla- karışık evliliklerle ırkların karışması karşıtı platformuyla biliniyordu.

En dikkat çeken eylemlerinden birinde Lehava, Yafa’dan Filistin asıllı bir İsrail vatandaşı olan Mahmud Mansur ile Yahudilikten İslamiyet’e ihtida eden Morel Malka’nın 2014’te evlenmesini protesto etti. Grubun destekçileri çiftin nikâh salonu dışında kamp kurarak “Araplar ayağınızı denk alın, kız kardeşimiz öyle kolay hedef olmaz” ve “Araplarla yer yok” diye bağırdılar. Lehava’nın kurucusu Gopstein bir hoparlörle geline şöyle seslendi: “Tanrı cennette senin için gözyaşı döküyor, Morel. Sana çağrı yapıyoruz, evine dön.”

Batı Şeria’da yasadışı bir yerleşim yerinde yaşayan Gopstein, 2015’te Hıristiyanları ‘vampir’ olarak adlandırarak İsrail’de Noel kutlamalarının yasaklanması çağrısında bulundu. “Noel’in Kutsal Topraklarda hiçbir yeri yoktur.” diye yazdı. “Bu vampirlerin ve kan emicilerin misyonu hala devam ediyor. Yahudiler öldürülemese bile dinlerinden döndürülebilir. Bir kez daha kanımızı içmeden vampirleri uzaklaştırmalıyız.” diye de ekledi.

İsrail’in kuzeyinde Taberiye Gölü kıyısındaki Multiplication Kilisesi’ne yönelik kundaklamanın ardından İsrail’deki kiliselerin yakılmasını dini gerekçelerle meşrulaştırması üzerine 2015’te İsrail polisi tarafından sorgulandı. (…)

Aynı yıl üç Lehava mensubu Kudüs’teki bir Yahudi-Filistin okulunu yakmakla ve duvarlara “kanserle birlikte var olunamaz” diye yazmakla suçlandı. Gopstein o dönem grubunu ve uyguladıkları taktikleri destekledi.

Leonardo DiCaprio ile evlenme

Ancak Gopstein, hareketin sembolik başkanı değil. İsrail’in dört bir yanındaki şehirlerde Lehava’nın yaklaşık 10.000 takipçisini savunan avukat Itamar Ben-Gvir de harekette önemli bir nüfuza sahip.

Kısa süre önce Knesset’e seçilen Ben-Gvir aynı zamanda Kahane ve Kach takipçileri tarafından 2012’de kurulan Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisi’nin lideri. Parti, Bezalel Smotrich’in Ulusal Birlik-Tkuma ve Avi Maoz’un Noam Partisi ile birlikte Dini Siyonizm’in bir parçasını oluşturuyor.

Netanyahu, kendisine karşı oluşan muhalefeti zayıflatmak ve aşırı sağdan müteşekkil bir koalisyon hükümeti kurmak amacıyla Mart’taki seçimlerden evvel bu partileri bir ittifak kurmaya itti. (…)

Eski bir milletvekili ve Kahane’ın öğrencilerinden biri olan Michael Ben-Ari ve ABD doğumlu el-Halil’deki yerleşimci lideri Baruch Marzel önde gelen diğer Lehava liderleri. 2012’de Ulusal Birlik-Tkuma mensubu olan Ben-Ari’nin Kach ile bağlantıları nedeniyle ABD’ye girişi kabul edilmemişti.

Bu arada Marzel, 2010’da İsrailli Yahudi model Bar Refaeli’yi, bir Katolik olarak yetiştirilmiş o dönemki erkek arkadaşı, aktör Leonardo DiCaprio ile evlenmemesi için teşvik etmişti. El-Halil’de Filistinlilere yönelik etnik temizlik çağrılarıyla da tanınan Marzel, Refaeli’ye Lehava adına bir mektup göndererek aklını başına toplaması istemişti.

The Jerusalem Post’a göre mektupta şöyle yazmıştı: “Leonardo DiCaprio ile evlenme. Gelecek nesillere zarar verme. Büyükannen ve onun büyükannesi, günün birinde torunlarından birinin ailenin gelecek nesillerini Yahudi halkının bir parçası olmaktan çıkaracağını hayal edemezdi. Asimilasyon Yahudi halkının sonsuza dek düşmanlarından biridir.”

Gizemli finansman

Yaklaşık 16 yıldır var olan Lehava’nın finansman ağı hala daha bir muamma.

(…) üyeleri ve aktivistleri, boşanmış aile kızlarına ve Yahudilikten bir başka “dine zorla geçirilme tehlikesi altındaki”lere yardım eden kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Hemla ile bağlantılı.

(…)

Haaretz gazetesine göre, bir başka aşırı sağcı yerleşimci grubu olan Hilltop Youth’a da yardım sağlayan Hemla, İsrail’in sosyal işler bakanlığından finansman sağlıyor. 2005’ten bu yana, Hemla’ya devlet finansmanı, yıllık bütçesinin yaklaşık yarısına tekabül eden 152.950 ila 178.470 dolar kadardı.

Lehava bağlantılı liderler siyasette zemin kazandıkça onların aşırı sağcı, Yahudi üstünlüğüne dayalı fikirlerinin ülkeyi ve onu yönetenleri daha fazla etkileme potansiyeli bulunuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder