İSRAİL TARİHİNİN EN ZAYIF DÖNEMİNDE
Zahide Tuba Kor
Genç dergi, sayı: 220, Ocak 2025, sf. 9
NOT: Blogda yer alan 900 küsur http://ortadogugunlugu.blogspot.com.tr/2018/01/bu-blogda-neler-var.html linkinden toplu olarak ulaşabilirsiniz.
Blogdaki şahsıma ait bütün yazı, tercüme, fotoğraf ve infografikleri ancak kaynak göstermek şartıyla kullanabilirsiniz.
Suriye’ye İşgalci İsrail’in de saldırıları oldu. İsrail hem bölgede hem Suriye’de neyi hedefliyor?
İsrail, 2020’de Arap ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirmeye başlamış, Ortadoğu’da yeni düzeni tesis için geriye sadece Ekim 2023’te Suud’la normalleşme kalmıştı. Ancak 7 Ekim Aksa Tufanı bölgesel planları altüst ettiği gibi İsrail bir anda güvenliğini, caydırıcılığını ve özgüvenini yitirdi.
Netanyahu, en uzun ve yıkıcı savaşında Gazze’ye bir türlü boyun eğdiremeyince önce Lübnan’da yeni bir cephe açtı, ardından 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesi akabinde hem Esed rejimiyle gizli ilişkileri ortaya dökülmesin diye arşivleri hem de HTŞ ve benzeri İslami örgütlerin eline geçmemesi için Suriye ordusuna ait silah sistemlerini hava saldırılarıyla imha etti ve 1974 anlaşmasını geçersiz sayıp Golan Tepeleri’nin askerden arındırılmış kısmını ve biraz ötesini karadan işgal etti. Önümüzdeki günlerde Suriye hava savunma sistemlerinin yok edildiği bir ortamda Irak ve İran’a saldırma ihtimali yüksek.
Hedef ne? Aksa Tufanı’nın bir benzerinin gelecekte tekrarlanmasını engellemek ve yitirdiği güvenliğini, caydırıcılığını ve özgüvenini geri kazanmak. Bunun için de bölgedeki bütün tehdit odaklarını bertaraf etmek. İsrail her zaman genişlemek için fırsat kolladı; ama bunun bir sınırı var. Şu an yaptığı, güç boşluklarından yararlanıp sınır bölgelerinde oyunun kurallarını kendi güvenliğini teminat altına alacak şekilde yeniden belirlemek. Davut Koridoru planının gerçekleşme ihtimali yok. Ama Suriye’de yeni yönetimin başarısızlığı için Arap diktatörlerle birlikte kışkırtmalara girişecektir.
Ordunun değil, Netanyahu ve aşırı dinci-milliyetçi ekibinin -Evanjelik kadrosuyla Trump’ın başa geçeceği bir ortamda- bir hedefi daha var: Hem Batı Şeria’yı ilhak etmek hem de 2022’de doğurtulan kızıl inekleri ahir zamana geçişin bir alameti olarak kurban edip Kudüs/Haremü’ş-Şerif’te 2000 yıl sonra tapınaklarını yeniden inşa etmek. İslam dünyasında kıyameti kopartacak bu senaryolara karşı silahlı grupları ve orduları seferber olamayacak şekilde zayıflatma niyeti olabilir.
İsrail hedeflerine ulaşabilir mi? Zannetmiyorum. Çünkü tarihinin en zayıf döneminde. 7 Ekim’den bu yana ekonomisi, ordusu, siyaseti ve toplumu çok ağır darbe aldı; Batı’nın ve bazı Arap rejimlerinin desteğiyle ayakta. Asker kaybı çok fazla. 1 milyon Yahudi ülkeyi terk etti. Netanyahu ile askeri-güvenlik bürokrasisi arasında ciddi gerilimler var. İsrail’in gücü, Arap ve İslam dünyasının güçsüzlüğünden kaynaklanıyor ve diktatörlükler bu güçsüzlüğün temel nedeni.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder